BNR Uitzending Werkverkenners

WET ARBEIDSMARKT IN BALANS

Een van de gasten in deze uitzending van 3 december 2019, schat in dat de loonkosten zes procent stijgen door de WAB. Reden genoeg om je erin te verdiepen, iets dat nog lang niet iedere ondernemer heeft gedaan. 
Werkverkenners helpt je door de belangrijkste veranderingen en de consequenties daarvan op een rij te zetten.
Met: Roos Wouters van de Werkvereniging, Charlotte Dingemans, voorzitter VAAN, Marco Veenstra van de AWVN en Gerrit-Jan Hagedoorn eigenaar van de Beerze Bulten.

U kunt de uitzending hier beluisteren.

 


BNR OLIEBOLLENSHOW

Op 3 januari 2018 ontving Ronald Olsthoorn een panel dat zich boog over het juridische jaar 2017. VAAN voorzitter Charlotte Dingemans was een van de panelleden. U kunt de uitzending beluisteren via deze link.

 


Wat te doen met de WWZ?

Op 6 december 2016 start de begrotingsbespreking van het Ministerie van Sociale Zaken. De grote vraag is: wat te doen met de WWZ? Via deze link kunt het interview op NPO radio 1 met Max Keulaerds en Barbara Baarsma zien en beluisteren.

 


Interview "Wet Werk en Zekerheid" door BNR Nieuwsradio met de voorzitter VAAN

Luister hier het gehele interview van donderdagochtend 30 juni 2016 door BNR Nieuwsradio met de voorzitter van VAAN, mr. C.E. Dingemans.

 


Ontslagaanvraag vaker afgewezen na invoering nieuwe ontslagwet

Arbeidsjuristen constateren dat Wet werk en zekerheid zijn doel voorbijschiet. Voor het gehele artikel in Het Financieele Dagblad van 3 maart 2016 klik hier.

 


Ontslagwet heeft steeds minder fans

Wie komt er nog op voor het nieuwe ontslagrecht? In een hoorzitting in de Tweede Kamer bleek: een enkeling. Klik voor het gehele artikel op nrc.nl .

 


Kamer ziet problemen rond Wet Werk en Zekerheid alleen maar toenemen

De zorgen in de Kamer over de Wet Werk en Zekerheid nemen toe nu er steeds meer signalen zijn dat de wet niet het bedoelde effect sorteert, namelijk het terugdringen van flexcontracten en aanjagen van vaste contracten. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs diverse politieke partijen in de Kamer. Voor het gehele artikel klik hier.

 


Enquete Nieuwsuur onder VAAN leden

Hierbij de link naar de uitzending van Nieuwsuur van 10 december 2015.

 


“Arbeidswet Asscher werkt averechts”

Dat zeggen arbeidsrecht advocaten in Nieuwsuur

HILVERSUM, 10-12-2015 

Minister Asscher wil dat werkgevers werknemers eerder in vaste dienst nemen en dat werknemers eenvoudiger ontslagen kunnen worden. Dat is het doel van de Wet werk en zekerheid die sinds 1 juli van kracht is. Uit een enquête die Nieuwsuur uitvoerde onder de Vereniging van Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) blijkt dat de wet een tegengesteld effect heeft. Bovendien verzinnen werkgevers constructies om de wet te omzeilen. 

Ruim de helft van de duizend leden van VAAN heeft de enquête ingevuld. Een ruime meerderheid (65 procent) ziet dat werkgevers vanwege het nieuwe ontslagrecht terughoudend zijn om mensen in vaste dienst te nemen. Als toelichting schrijven zij: “De beloofde versoepeling van het ontslagrecht is een farce”, “Het is politieke bagger wetgeving van de bovenste plank. Gemiste kans”, “Slechte wet, Flexibel is flexibeler geworden en vast nog vaster.”

Tweedeling op de arbeidsmarkt
Als er al mensen vast worden aangenomen zijn het vooral de hoogopgeleiden, zegt 42 procent van de advocaten. Volgens Pieter van den Brink, oprichter van VAAN, leidt de wet tot een tweedeling op de arbeidsmarkt: “De uitslag van de enquête laat heel duidelijk zien dat vooral hoogopgeleiden een vast contract krijgen. Een verklaring hiervoor is dat zij vaak in posities zitten met meer inwerktijd. Laagopgeleiden zijn makkelijker vervangbaar. Het resultaat is dat door deze wet een verdere tweedeling ontstaat tussen de hogere functies en de lagere functies.”

Omzeilen transitievergoeding
Een van de veranderingen van de nieuwe wet is het verplicht betalen van een ontslagvergoeding aan tijdelijke werknemers die geen vast contract krijgen na 24 maanden, de zogeheten transitievergoeding.

Daar zitten veel werkgevers niet op te wachten, blijkt ook uit het onderzoek van Nieuwsuur. Bijna zeventig procent van de arbeidsrecht advocaten geeft aan dat werkgevers constructies verzinnen om dat te omzeilen.

Dat ziet ook Pascal Besselink, arbeidsrecht jurist bij DAS. “Sinds 1 juli zie je dat werkgevers kiezen voor andere constructies, bijvoorbeeld de 7+8+8-constructie. Hiermee geeft de werkgever eerst een contract van zeven maanden en dan nog twee contracten van acht maanden, waardoor de totale duur komt op 23 maanden. Hierdoor hoeven werkgevers geen transitievergoeding te betalen, want dat moet pas bij 24 maanden of langer.”

In Nieuwsuur vertellen diverse werkgevers vanavond waarom ze nog huiveriger zijn geworden om mensen in vaste dienst te nemen sinds 1 juli.

Klik hier voor de resultaten van de enquête.

Voor meer informatie neemt u contact op met (Yvonne.Roerdink@nieuwsuur.nl of 0653176804)

 


Paul van Liempt bespreekt de veranderingen per 1 juli 2015

juni 25, 2015

Charlotte Dingemans (Arbeidsrechtadvocaat bij DingemansVanderKind advocaten) was afgelopen woensdag te gast bij Paul van Liempt in de uitzending van BNR waar werd gesproken over de WWZ en de gevolgen ervan.

Klik hier om het audiobericht te beluisteren

 


RTL Z: Wat verandert er vanaf 1 juli op de arbeidsmarkt?

Vanaf 1 juli gaat de arbeidsmarkt op de schop met de grootste hervorming sinds de Tweede Wereldoorlog. In het programma 'de kijker aan Z' werden kijkersvragen gesteld aan arbeidsrechtadvocaat Pieter van den Brink en CNV-voorman Maurice Limmen.
Zie de uitzending (14 minuten)... op RTLnieuws.nl.

 


Vandaag bij BNR: Nieuwe flexwet zorgt voor topdrukte bij arbeidsrechtadvocaten

Werknemers én werkgevers proberen voor 1 juli, de dag dat de nieuwe wet Werk en Zekerheid ingaat, nog snel in aanmerking te komen voor een ontslagvergoeding of juist om het contract te laten ontbinden.
Charlotte Dingemans van de Vereniging van Arbeidsrecht Advocaten heeft een voorbeeld: “De werknemers die zich melden voorvoelen dat er nu nog een regeling te treffen is waarbij ze een hogere ontslagvergoeding meekrijgen." Lees meer